Bitsquare, de eerste echte gedecentraliseerde exchange

Het revolutionaire aan Crypto currencies is dat je geld direct van persoon naar persoon kan verzenden, zonder de tussenkomst van derden (lees: Banken). Dat biedt gemak, snelheid en privacy. Maar om aan digitaal geld te komen, was je vaak afhankelijk van enkele centrale partijen. Nu niet meer…

Update: inmiddels is de naam van Bitsquare veranderd in Bisq.

Sinds een paar weken is het Bitsquare netwerk van start gegaan. Met Bitsquare kan je bitcoin (en vele altcoins) kopen en verkopen. Bitsquare is geen bedrijf, maar een OpenSource software project en is dus van “iedereen en niemand”. De gebruikers vormen het netwerk, gedecentraliseerd dus. Je hoeft je niet te registreren en het kan door niemand worden uitgezet.

(Sites als Localbitcoins en Bitcoin.de, lijken concurrenten, maar als je goed kijkt zie je: het zijn bedrijven, ze zijn centraal gehost, ze bewaren je geld voor je, en je moet een account aanmaken om ze te gebruiken).

Zo ga je met Bitsquare van start:

 • Je downloadt het pakket en installeert het.
 • Zodra je het opent verbindt het programma je anoniem via TOR met de andere gebruikers die dit programma ook aan hebben staan.
 • Je stelt een wachtwoord in (en je kan een backup van de wallet maken die erin zit. Als je computer wordt gecompromitteerd kan je later altijd verder).
 • Je stelt ook in, met welke landen je wel of geen ‘zaken’ wil doen.

En zo werkt het handelen:

 • Je ziet vraag en aanbod op de marktplaats.
 • Als je een interessant aanbod ziet, bijvoorbeeld iemand die 0,25 Bitcoin wil verkopen, dan klik je daar op.
 • Je gaat dan stap voor stap de transactie heen:
  • Eerst leg je 0,001 Bitcoin in als borg. (De Bitcoinverkoper heeft dat ook gedaan toen hij zijn bod plaatste).
  • Dan zie je de bankgegevens van de verkoper. Je maakt de Euro’s over. Bijvoorbeeld € 195,- naar iemand in Italië. Je doet dit in vertrouwen op het Bitsquare-systeem: Je weet dat de verkoper de 0,25 Bitcoin heeft laten vastzetten in het systeem.
  • Dan is het wachten tot het geld in Italië aankomt. De verkoper zal dat in het systeem bevestigen.
  • Zodra dit is gebeurd wordt de Bitcoin vrijgegeven aan jou.
 • Mocht er een dispuut ontstaan over de transactie, dan is er een arbiter die kan beslissen in de zaak. Geen van de partijen kan de vastgezette Bitcoins wegnemen voor er een oplossing is gevonden. De verliezer van zo’n dispuut verliest zijn borg.

Het werkt uitstekend. De schrijver van dit artikel heeft een transactie uitgevoerd op deze manier. Bitsquare ziet er compleet uit en werkt intuïtief. Het voornaamste nadeel van Bitsquare is dat de transactie niet onmiddellijk plaatsvindt maar 1 of 2 dagen kan duren.

Wel is er nog steeds sprake van bancair verkeer, want dat heb je altijd op de op- en afrit naar en van crypto-geld. Maar het verschil met de centrale exchanges is dat ik “de persoon in Italië” niet ken, en hij mij niet. En er worden niet bij één gatekeeper allerlei gegevens over mij bijgehouden, die soms op last van de overheid worden afgestaan.

Met Bitsquare ondergaat de wereld weer een nieuwe stap in de richting van decentralisatie. Niet alleen transacties met crypto-geld zijn P2P, maar ook de transacties er naartoe en er vandaan.

Be the first to comment on "Bitsquare, de eerste echte gedecentraliseerde exchange"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*