De ‘Blockchain-dropbox’: bestanden in een gedistribueerde cloud

Dropbox

Maak je gebruik van Dropbox? Of van Google Drive? Dan weet je dat het erg praktisch is. Je slaat je bestanden op in de cloud en je kan er altijd bij. Maar tegelijk knaagt er ook iets. De grote data-miner Google die in al jouw bestanden mag spieken, dat voelt niet goed. En wat als er iets mis gaat met met die ene centrale could-server?

Geen paniek, de gedistribueerde bestandsopslag systemen komen er aan. Je hebt het vast al wel eens gehoord: Met de techniek waar Bitcoin op werkt, de blockchain, is véél meer mogelijk dan alleen geld.

Het gedistribueerd vastleggen van bestanden is een mooi voorbeeld van wat er nog meer kan. Het werkt als volgt: als je ruimte op jouw computer over hebt kan je die “verhuren” aan anderen, zodat zij er hun bestanden kunnen bewaren, en als jij je bestanden bij een ander wil plaatsen kan je ruimte “huren”. Natuurlijk werkt het zo, dat je niet weet waar jouw bestanden staan, dat alleen jij erbij kan en dat je bestanden worden versleuteld, zodat niemand ze kan inzien. Je bestanden worden ook in stukjes opgeknipt en voor de zekerheid op veel meer dan één computer bewaard.

Deze systemen werken voornamelijk met hun eigen blockchain. En de huur betaal en ontvang je met de alt-coin die daarbij hoort. De coin is daarmee eigenlijk “de olie” van dat netwerk. De twee belangrijkste voorbeelden zijn:

Storj

Het Storj netwerk heeft z’n eigen blockchain en z’n Storj-coin. Het werkt zoals hierboven beschreven. Het project is in de beta-testfase. Opgeven van e-mail en wachtwoord is noodzakelijk. Opmerkelijk is dat het systeem werkt met een zogenaamde graylist, waar ‘digitale stempels’ (hashes) van dubieuze bestanden op worden bijgehouden. Gebruikers kunnen kiezen of ze deze wel of niet op hun account willen toepassen. De voorvechters van “Ware decentralisatie” zullen er niet voor kiezen en de mensen die om ethische redenen sommige bestanden willen weren, kiezen er wel voor.

SAFE

Het SAFE netwerk (van MaidSafe) heeft ook z’n eigen blockchain en MaidSafeCoin. En het werkt op dezelfde wijze. De Safe-website legt het allemaal grondig en technisch uit, maar een beta-versie van de software is nog niet te downloaden.

Ook noemenswaardig is InterPlanetary File System

IPFS is wel eens waar ook een gedistribueerd bestandssyteem zoals de vorige twee, maar het doel ervan is om het web te decentraliseren. Dus alle internet-pagina’s die nu allemaal op een aantal verschillende, maar centrale servers staan, te verdelen, te dupliceren en onuitwisbaar te maken. Ook worden alle oude versies van websites bewaard, iets dat nu niet gebeurt.

Wil je aan de slag? Probeer dan Storj. Wil je nog even afwachten? Mooi. Want binnenkort heb je keuze uit twee aanbieders.

Be the first to comment on "De ‘Blockchain-dropbox’: bestanden in een gedistribueerde cloud"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*