Bitcoin debetkaarten in aantocht

Als je een tegoed aan bitcoins (BTC) op een wallet hebt staan, kun je dat gebruiken om transacties uit te voeren. Tussen jezelf en andere actieve Bitcoin gebruikers bijvoorbeeld. Of om aankopen te doen bij bedrijven die bitcoins accepteren. Het zijn de bekende en gangbare toepassingen.

Betalen met bitcoins in echte winkels

Maar wat als je met je bitcoin tegoed wilt betalen bij een bedrijf dat geen bitcoins accepteert? Dan wordt het lastig. Je hebt ongetwijfeld ook nog een echte bankrekening met betaalmogelijkheden en uiteraard bestaat er nog steeds zoiets als cash. Maar als je gewoon je bitcoin tegoed voor een betaling wenst te gebruiken, wordt het lastig. Dan zul je dat tegoed eerst weer moeten inwisselen en de opbrengst naar een rekening moeten verplaatsen. Die rekening kun je vervolgens gebruiken voor de betaling. Omslachtig, en al helemaal niet zoals de bitcoin bedoeld is natuurlijk.

Het kan dan ook anders tegenwoordig. Er is al een mooi aanbod aan prepaid kaarten, waarop je een bitcoin tegoed stort. Daarna kun je de kaart gebruiken voor betaling met alle mogelijke munteenheden, overal ter wereld. Men spreekt in dat geval vaak over een ‘prepaid creditcard’, maar dat is natuurlijk een onjuiste term. Zoals een lening waarvoor je eerst zelf het geld moet storten geen lening is, zo is een creditcard waarvoor je eerst zelf geld moet storten geen creditcard. Feitelijk hebben we het over een debitcard. Waar die normaliter is gekoppeld aan een bankrekening, is hij in dit geval gekoppeld aan een BTC tegoed. Zodra je een bitcoin tegoed hebt gestort, is de debitcard bruikbaar om betalingen mee te doen.

Voorbeeld van Bitcoin debitcard

Er zijn al aardig wat van deze debitcards beschikbaar. In de Verenigde Staten biedt VISA er bijvoorbeeld één: de VISA BitPay card. Deze card bestel je daar voor $9.95 en wordt na je ID check toegestuurd. Je activeert hem en kunt vervolgens vanaf iedere Bitcoin wallet een tegoed op de kaart storten. Dat tegoed is vervolgens in de vorm van harde dollars beschikbaar om in de ‘brick & mortar’ wereld te shoppen of online aankopen te doen. En ook kun je ermee naar een geldautomaat om je bitcoins in cash om te zetten.

Ook voor de eurozone zijn zulke debitcards al beschikbaar. Een voorbeeld is de Wirex Debit Card (ook wel bekend als e-coin). Ook daarvoor geldt dat je de kaart besteld en na aflevering kunt opladen met bitcoins. Vervolgens kun je hem op dezelfde manier als andere debitcards gebruiken bij veel winkels en geldautomaten. Mocht je al ervaringen met het gebruik van je bitcoins voor deze debitcard hebben, laat dat dan weten als commentaar.

Be the first to comment on "Bitcoin debetkaarten in aantocht"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*