Proof of Work

Een Proof of Work is een stukje code dat heel moeilijk te maken is, meestal omdat het veel tijd of energie vraagt. De juistheid ervan is eenvoudig te controleren. Proof of Work verzekert de authenticiteit van de transacties in de blockchain.

Bitcoin gebruikt hashcash Proof of Work om ervoor te zorgen dat de transacties in de blockchain niet kunnen gewijzigd worden. Om een block met transacties aan de blockchain toe te voegen, moeten de miners via trial-en-error een hashcode zoeken die aan de moeilijkheidsgraad (Difficulty) van het netwerk voldoet. Het oplossen van een blok kost bijgevolg veel tijd en geld. Een juiste hashcode is een Proof of Work.

Elk blok is via de hashcode gekoppeld aan het vorige blok. Wil iemand bijvoorbeeld drie blokken terug een transactie vervalsen, dan zal hij voor alle drie blokken een nieuwe Proof of Work moeten afleveren. Hoe meer bevestigingen een transactie heeft (en dus hoe dieper de transactie in de blockchain zit), hoe moeilijker het bijgevolg is om de Proof of Work te vervalsen.

Andere methoden zijn Proof of Stake en Proof of Burn.