Satoshi Nakamoto

Satoshi Nakamoto is het pseudoniem van de mythische ‘vader van de Bitcoin’. Hij of zij is de uitvinder van het Bitcoin-protocol en schreef een whitepaper over de werking van Bitcoin in 2008. Tot op heden is niet geweten wie Satoshi Nakamoto in werkelijkheid is.

Satoshi ontwikkelde zelf de eerste versie van de software die ervoor zorgde dat bitcoins ontgonnen konden worden. Je kon ook een betaling uitvoeren naar een andere gebruiker met deze software. In 2009 en 2010 werkte hij verder aan dit open-source project, in samenwerking met een aantal andere ontwikkelaars waarmee hij contact had gezocht. Hij zorgde er echter steeds voor dat zijn identiteit anoniem bleef en onthulde geen enkele persoonlijke informatie over zichzelf.

Zijn laatste bericht dateert van het voorjaar van 2011 waarbij hij de mede-ontwikkelaars laat weten “zich verder met andere dingen te zullen gaan bezighouden”.

Weet iemand wie Satoshi Nakamoto is?

De naam Satoshi Nakamoto klinkt japans, maar het is helemaal niet zeker of hij een japanner is. Men denkt eerder dat de naam gekozen werd omwille van zijn betekenis. Zo kan Satoshi in het japans “helder denken” of “slim” betekenen. Naka zou staan voor “medium” of “relatie” en Moto kan “origine” of “stichting” betekenen.

Er loopt al jaren een zoektocht naar de ware identiteit van Satoshi Nakamoto. Tientallen theorieën en namen werden hierbij reeds genoemd, maar deze personen ontkennen allemaal met klem dat ze Nakamoto niet zijn.

Hoe rijk is Satoshi Nakamoto?

Een analyse door Sergio Lerner, een autoriteit op het vlak van bitcoin en cryptographie, geeft aan dat Satoshi tijdens de eerste jaren veel blokken zelf ontgonnen heeft en zo een fortuin zou verzameld hebben van om en bij de 1 miljoen bitcoin. Aan de huidige koers van bijna 400€ zou dit vandaag 400 miljoen euro waard zijn.

Bitcoin White Paper

Satosh Nakamoto schreef een uitgebreid document (de Satoshi Nakamoto White Paper) over Bitcoin. Je kan dit hier lezen.